8.12.06

PIERSI KURCZAKA ZAPIEKANE ZE SZPARAGAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 duże piersi kurczaka, przepołowione, bez skóry i kości (łączną waga ok. 1,8 kg)
* 3 łyżki mąki
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki kawowej pieprzu
* 1 jajko, lekko ubite
* po 2 łyżki masła i oliwy
* 40 - 50 dag obranych szparagów (w ostateczności mogą być z puszki, byle nie za miękkie)
* 4 cienkie plastry szynki (łączna waga ok. 10 dag)
* 4 cienkie plastry sera mozarella (łączna waga również ok. 10 dag)

Wykonanie:

1. Połówki piersi ułożyć na desce pomiędzy dwoma płatami folii polietylenowej i zbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 1 cm.
2. Zmieszać mąkę z solą i pieprzem w głębokim talerzu. Na drugi talerz wlać jajko, ubite widelcem. Panierować kurczaka, zanurzając najpierw w jajku, a potem obtaczając w mące z przyprawami.
3. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i obrumieniać mięso po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Robić to partiami, aby połówki piersi swobodnie mieściły się na patelni.
4. Świeże szparagi włożyć do wrzącej wody (główkami do góry) i gotować około 5-7 minut. Powinny pozostać jędrne.
5. Przygotować cztery płaskie, kwadratowe lub prostokątne naczynia do zapiekania. Wysmarować je masłem, na dnie każdego ułożyć szparagi, na nich obsmażone płaty mięsa, przykryć je szynką, a na wierzchu położyć po plastrze mozarelli.
6. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Wstawić przykryte naczynia z zapiekankami i piec przez ok. 20 minut.

Popularne posty