GULASZ WOŁOWY
Niezmiennie dobry gulasz wołowy
Proporcje dla 4 osób.
Składniki na gulasz wołowy:
* 80 dag mięsa wołowego na gulasz - pokroić w kostkę o boku 2 cm* 5 dag smalcu
* duża cebula - pokroić w kostkę
* po pół łyżeczki kawowej czarnego pieprzu, słodkiej papryki i majeranku
* bulion lub wrzątek do podlewania potrawy
* roztarty z solą ząbek czosnku
* sól do smaku
* łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
1. W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso.2. Dodać cebulę, i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć rondel z ognia i odczekać na minutę.
3. Wsypać pieprz i paprykę, dokładnie wymieszać i ponownie ustawić rondel na niewielkim ogniu.
4. Dodać majeranek, czosnek i sól, podlać niewielką ilością bulionu lub wody i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1,5 godziny). Od czasu do czasu podlewać niewielkimi ilościami płynu.
5. Zdjąć pokrywę, potrawę oprószyć mąką i prażyć (dosyć często mieszając), aż większość płynu odparuje, a mąka zrumieni się.
6. Podlać ostatni raz płynem, zagotować mieszając i podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą oraz surówką.
Warianty:
1. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać pokrojone w kostkę (wcześniej obrane) słodko-kwaśne ogórki i poddusić je przez trzy minuty.2. Pominąć czosnek i majeranek. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę dwa pomidory oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Poddusić przez 5-10 minut.
3. Pominąć czosnek i majeranek. Wraz z ostatnią porcją płynu dodać obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki trzy pomidory (ew. 2 łyżki przecieru); poddusić przez 5 minut, dodać ugotowany makaron, wymieszać i zestawić z ognia. Podawać posypany żółtym utartym serem. Komu smakował gulasz wołowy?