28.6.07

SAŁATKA ZE SZPINAKU

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 50 dag świeżych liści szpinaku
* świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 jajka ugotowane na twardo - pokroić na ćwiartki
* duży dojrzały pomidor - obrać ze skórki i pokroić w ósemki
* pół czerwonej cebuli - pokroić w piórka

Sos:

* 2 duże ząbki czosnku roztarte z solą
* 2 łyżki soku z cytryny
* 6 łyżek oliwy

Wykonanie:

1. Liście szpinaku dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą.
2. Odciąć nożyczkami łodyżki, odrzucić je. Liście osączyć z wody na sicie.
3. Przygotować czystą lnianą serwetę, zmoczyć ją w zimnej wodzie, wyżąć, ułożyć na niej liście szpinaku, delikatnie zwinąć i włożyć na kwadrans do lodówki.
4. Do miski włożyć składniki sosu, wymieszać trzepaczką rózgową, przykryć miskę folią i wstawić na kwadrans do lodówki.
5. Oziębiony szpinak grubo pokroić, wsypać do miski i dokładnie wymieszać z sosem.
6. Sałatkę oprószyć pieprzem, dodać jajka, pomidor i cebulę, raz przemieszać i zaraz podawać.

Uwaga:

W innym wariancie sałatki pomidor można zastąpić pokrojonym w plasterki awokado.

Popularne posty