SAŁATKA ZE SZPINAKU
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 50 dag świeżych liści szpinaku
* świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 jajka ugotowane na twardo - pokroić na ćwiartki
* duży dojrzały pomidor - obrać ze skórki i pokroić w ósemki
* pół czerwonej cebuli - pokroić w piórka
Sos:
* 2 duże ząbki czosnku roztarte z solą
* 2 łyżki soku z cytryny
* 6 łyżek oliwy
Wykonanie:
1. Liście szpinaku dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą.
2. Odciąć nożyczkami łodyżki, odrzucić je. Liście osączyć z wody na sicie.
3. Przygotować czystą lnianą serwetę, zmoczyć ją w zimnej wodzie, wyżąć, ułożyć na niej liście szpinaku, delikatnie zwinąć i włożyć na kwadrans do lodówki.
4. Do miski włożyć składniki sosu, wymieszać trzepaczką rózgową, przykryć miskę folią i wstawić na kwadrans do lodówki.
5. Oziębiony szpinak grubo pokroić, wsypać do miski i dokładnie wymieszać z sosem.
6. Sałatkę oprószyć pieprzem, dodać jajka, pomidor i cebulę, raz przemieszać i zaraz podawać.
Uwaga:
W innym wariancie sałatki pomidor można zastąpić pokrojonym w plasterki awokado.