11.11.09

CZERWONA KAPUSTA DUSZONA Z JABŁKIEM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* średnia główka czerwonej kapusty, drobno poszatkowana
* 2 łyżki masła
* mała cebula, posiekana
* łyżka cukru
* duże jabłko, obrane i utarte na tarce o dużych otworach
* 75 ml czerwonego wytrawnego wina
* pół łyżeczki octu winnego
* sól do smaku

Wykonanie:

1. W rondlu roztopić masło, dodać cebulę i cukier; smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać kapustę, osolić, podlać niewielką ilością wrzątku i dusić, aż kapusta stanie się prawie miękka.
2. Do kapusty dodać jabłko, wino i ocet. Dusić do miękkości.
3. Podawać do pieczonego dzikiego ptactwa lub hodowlanego drobiu o ciemnym mięsie.

Popularne posty