tag:blogger.com,1999:blog-61250844567935877682024-03-14T07:11:12.064+01:00Blog kulinarny - KULINARNY.blogspot.com*Przepis kulinarny jest tylko tematem dla inteligentnego kucharza, a liczne wariacje są sprawą jego talentu. (J. Benoit)<br><br>* autorka bloga <strong>KULINARNY</strong> przez ponad sześć lat prowadziła jeden z pierwszych polskich prywatnych serwisów kulinarnych - "easy cookbook czyli kukbuk izy" pod adresem www.kuchnia.serwisy.netUnknownnoreply@blogger.comBlogger496125tag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-37084588684589093032010-01-05T09:41:00.000+01:002010-01-05T09:42:21.997+01:00PASTA Z CIECIERZYCY PO ŻYDOWSKU<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 50 dag ciecierzycy - namoczyć w przegotowanej wodzie przez noc, a następnie ugotować w osolonej wodzie (może być z puszki, należy wtedy tylko odsączyć zalewę)</div><div>* 2 ząbki czosnku - rozetrzeć z niewielką ilością soli</div><div>* sok z jednej niewielkiej limonki</div><div>* pół pęczka pietruszki naciowej - drobno posiekać</div><div>* sól i świeżo zmielony zielony pieprz</div><div>* liście sałaty</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Ciecierzycę odcedzić i zmiksować.</div><div>2. Dodać sok i przyprawy, dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.</div><div>3. Porcje nałożyć na liście sałaty i posypać obficie natką.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-90952408803094631012010-01-03T15:38:00.001+01:002010-01-03T15:40:19.020+01:00PASTA Z WĄTROBY CIELĘCEJ<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 1,2 kg wątroby cielęcej - pokroić w plastry 1 cm grubości</div><div>* 30 dag tłuszczu gęsiego lub kurzego (można zastąpić masłem, ale efekt i smak będą inne)</div><div>* 3 średnie cebule - bardzo drobno posiekać</div><div>* 8 jajek ugotowanych na twardo - pokroić w kawałki</div><div>* szklanka drobnej, białej fasoli - namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować do miękkości w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (można użyć fasoli z puszki - najlepsza będzie flageolet w tym wypadku, odsączona z zalewy)</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div>* liście sałaty</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Tłuszcz stopić. Plastry watróbki ułożyć na grillu (lub na kratce w piekarniku), posmarować połową tłuszczu i upiec (ok. 15 minut w temperaturze 220 st. C).</div><div>2. Ostudzoną watróbkę zemleć w maszynce do mięsa wraz z fasolą i jajkami.</div><div>3. Cebulę podsmażyć na reszcie tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać zmielone składniki potrawy, przyprawić i smażyć, ciągle mieszając jeszcze przez pięć minut.</div><div>4. Gotową pastę przełożyć do miski, przykryć i ochłodzić w lodówce.</div><div>5. Porcje nakładać łyżką (moczoną we wrzątku) na liście sałaty. Podawać jako przekaskę.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-43562208288159732912010-01-01T12:05:00.000+01:002010-01-01T12:07:02.033+01:00PASTA Z JAJEK I CEBULI<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 8 jajek ugotowanych na twardo - zostawić 6 ładnych plastrów, resztę posiekać</div><div>* 3 średnie cebule - posiekać najdrobniej, jak się da</div><div>* 2 łyżki oliwy</div><div>* pół pęczka szczypiorku - posiekać</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div>* liście sałaty</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div>1. Dokładnie wymieszać jajka, cebulę, oliwę i przyprawy.</div><div>2. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.</div><div>3. Porcje nakładać łyżką (moczoną we wrzątku) na liście sałaty. Udekorować każdą porcję plastrem jajka i obficie posypać szczypiorkiem.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-66004329822232431062009-12-31T06:27:00.000+01:002009-12-31T06:28:32.817+01:00ŻYDOWSKI "KAWIOR"<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 1,2 kg watróbek drobiowych</div><div>* 30 dag tłuszczu gęsiego lub kurzego (można zastąpić masłem, ale efekt i smak będą inne)</div><div>* 8 jajek ugotowanych na twardo - posiekać bardzo drobno</div><div>* 3 duże cebule - utrzeć na tarce o drobnych oczkach</div><div>* sól i swieżo zmielony czarny pieprz</div><div>* liście sałaty</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Tłuszcz stopić. Wątróbki umyć, osączyć na papierowym ręczniku.</div><div>2. Ułożyć je na grillu (na kratce w piekarniku), posmarować częścią tłuszczu i upiec (ok. 15 minut w temperaturze 220 st. C).</div><div>3. Upieczone wątróbki przestudzić, obrać z żyłek i posiekać drobno. Dodać jajka.</div><div>4. Na reszcie tłuszczu podsmażyć przez 5 minut (stale mieszając) cebulę. Dodać do wątróbek.</div><div>5. "Kawior" doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do ochłodzenia.</div><div>6. Porcje nakładać łyżką (moczoną we wrzątku) na liście sałaty. Podawać jako przekaskę. Najodpowiedniejszym dodatkiem będzie chałka i masło.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-2478541713851700412009-12-30T13:46:00.000+01:002009-12-30T13:47:25.666+01:00SAŁATKA ZE ŚLEDZI PO ŻYDOWSKU<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 1 kg filetów z solonych śledzi (jeśli są za słone, wówczas wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin)</div><div>* 5 jajek ugotowanych na twardo</div><div>* 5 średniej wielkości cebul</div><div>* 3 kromki chleba tostowego (bez skórki)</div><div>* 5 łyżek octu z białego wina</div><div>* 100 ml białego wytrawnego wina</div><div>* pół łyżeczki cukru pudru</div><div>* świeżo zmielony czarny pieprz (raczej więcej niż mniej)</div><div>* liście sałaty i pietruszki naciowej</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Chleb pokruszyć i zwilżyć octem.</div><div>2. Śledzie, jajka i cebulę drobno posiekać i przełożyć do miski.</div><div>3. Dodać chleb oraz wino i przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać.</div><div>4. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.</div><div>5. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.</div><div>6. Przed samym podaniem zrobić z masy niewielkie kulki (po kilka na osobę) i układać je na liściach sałaty. Udekorować natką.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-37455695707607785902009-12-23T04:54:00.000+01:002009-12-23T04:56:11.552+01:00ŚLEDZIE Z MANDARYNKAMI POD MAJONEZEM<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 1,2 kg filetów ze śledzi solonych - przekroić każdy na 3-4 kawałki</div><div>* puszka mandarynek - dokładnie odsączyć zalewę</div><div>* 6 dymek wraz ze szczypiorem - posiekać drobno (jeśli nie ma dymki, wówczas używamy fioletowej cebuli i garść natki pietruszki)</div><div>* 6 ogórków kwaszonych (ew. małosolnych) - obrać i pokroić w drobną kostkę</div><div>* sporo świeżo zmielonego kolorowego pieprzu</div><div>* duży słoik majonezu (500 g)</div><div>* zielenina (np. natka lub szczypior) do przybrania</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Wymieszać posiekaną cebulę (ew. cebulę i natkę) z ogórkiem.</div><div>2. Na półmisku układać naprzemiennie kawałki filetów i mandarynek.</div><div>3. Posypać cebulą i ogórkami.</div><div>4. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.</div><div>5. Majonez doprawić dużą ilością pieprzu i polać nim śledzie.</div><div>6. Udekorować i podać jako przekąskę.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-11317604365391808622009-12-22T06:45:00.000+01:002009-12-22T06:46:24.644+01:00GEFILTE KARP<div>Z podanych składników otrzymuje się ok. 10 porcji ryby.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* świeży karp o wadze 1,8-2 kg</div><div>* 10 dag migdałów (sparzyć, obrać ze skórki i zemleć)</div><div>* 3 średnie cebule - posiekać</div><div>* 2 jajka (oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę)</div><div>* 15 dag macy pokruszyć wałkiem na stolnicy</div><div>* sól, czarny pieprz i odrobina cukru do smaku</div><div><br /></div><div>Wywar:</div><div><br /></div><div>* 2 średnie cebule - jedną pokroić w grube plastry, a drugą posiekać</div><div>* 4 dag żelatyny (namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody)</div><div>* 5 dag migdałów</div><div>* 5 dag rodzynków</div><div>* sól, czarny pieprz i cukier do smaku</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Sprawić karpia - oskrobać, odciąć głowę, odrzucić wnętrzności i wyciąć ze środka mięso uważając, aby nie uszkodzić skóry. Z mięsa wyjąć wszystkie ości.</div><div>2. Głowę oraz ości wrzucić do garnka, zalać litrem wody, dodać cebulę pokrojona w plastry, migdały i rodzynki oraz przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości, a nastepnie przecedzić.</div><div>3. Przygotować nadzienie: mięso ryby zemleć w maszynce wraz z cebulą i macą. Dodać przyprawy, żółtka, zmielone migdały i pianę z białek. Bardzo dokładnie utrzeć.</div><div>4. Nadzienie nałożyć do wnętrza skóry karpia, spiąć ostrożnie wykałaczkami i zasznurować.</div><div>5. Nadzianego karpia włożyć do gorącego wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu.</div><div>6. Po tym czasie dodać posiekaną cebulę, przyprawy oraz namoczoną żelatynę. Gotować jeszcze przez 10 minut.</div><div>7. Gotową rybę przełożyć na półmisek, zalać wywarem, ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki.</div><div>8. Gdy galareta stężeje, ryba jest gotowa do podania. Stylowo będzie serwować ją z chałką i masłem.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-61704819508715273402009-12-21T10:19:00.001+01:002009-12-21T10:19:51.819+01:00RYBA ORIENTALNA<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 1,2 kg filetów z dowolnej ryby o białym mięsie</div><div>* 8 łyżek oliwy</div><div>* 3 ząbki czosnku (posiekać)</div><div>* 2 małe lub jedna większa (15 dag) puszka przecieru pomidorowego</div><div>* mała limonka - z połowy wycisnąć sok, a drugą połowę obrać ze skórki i białych części, a nastepnie pokroić drobno</div><div>* sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chilli oraz cukier do smaku</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Filety pokroić na niewielkie kawałki.</div><div>2. Sok i przyprawy zmieszać i pastą natrzeć kawałki ryby.</div><div>3. Obsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień, dodać czosnek, kawałki limonki i pastę pomidorową, ostrożnie (aby nie pokruszyć ryby) wymieszać.</div><div>4. Dusić pod uchyloną pokrywką przez 20 minut. W tym czasie nie mieszać, lecz tylko kilkakrotnie poruszać naczyniem.</div><div>5. Podawać na gorąco (np. z ryżem albo kuskusem) lub na zimno - z pieczywem.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-65354415483288121302009-12-16T15:07:00.000+01:002009-12-16T15:09:27.673+01:00PASZTET PO ŻYDOWSKU<div>Z podanych składników otrzymuje się ok. 20 dużych porcji pasztetu.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* kurczak o wadze ok. 1,2 kg</div><div>* kaczka o wadze ok. 1,4 kg</div><div>* 1 kg wołowiny (może być pośledniej jakości)</div><div>* 30 dag wątróbek drobiowych</div><div>* 15 dag macy - pokruszyć wałkiem na stolnicy</div><div>* 2 średnie cebule - pokroić na ćwiartki</div><div>* 15 dag tłuszczu gęsiego (można zastąpić masłem, ale smak będzie inny)</div><div>* 8 jajek - oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę</div><div>* łyżeczka utartej gałki muszkatołowej</div><div>* łyżeczka sproszkowanego imbiru</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Dusić mięsa i wątróbki z dodatkiem tłuszczu i cebuli oraz niewielkiej ilości wrzątku przez ok. 3 godziny, aż wołowina będzie bardzo miękka.</div><div>2. Przecedzić. Do pozostałego sosu wsypać pokruszoną macę i zostawić ją, aż wchłonie sos.</div><div>3. Ostudzone mięsa obrać z kości, błon i żyłek oraz zbędnego tłuszczu.</div><div>4. Mięsa, cebulę i macę trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa (założyć sitko o najmniejszych otworach).</div><div>5. Do uzyskanej masy dodać żółtka, przyprawy (na tym etapie sprawdzić smak) i pianę z białek. Bardzo dokładnie wymieszać.</div><div>6. Odpowiednią wielkością formę wyłożyć posmarowaną gęsim tłuszczem (lub masłem) folią aluminiową.</div><div>7. Kawałek folii (wystarczający do przykrycia formy) tez posmarować tłuszczem.</div><div>8. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190 st. C. Masę przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię, przykryć folią i wstawić do piekarnika.</div><div>9. Piec przez dwie godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię z góry i odstawić na 10 minut.</div><div>10. Lekko przestudzony pasztet wyjąć z formy (wraz z folią) i pozostawić do zupełnego ochłodzenia.</div><div><br /></div><div>Uwaga:</div><div><br /></div><div>1. Najlepiej piec pasztet w dużej tortownicy - to ułatwi wyjmowanie.</div><div>2. Można go kroić w trójkąty bądź plastry i podawać jako samodzielną przekąskę.</div><div>3. Pasztet może być także podawany jako element garni do drobiu na zimno.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-77331807020194846972009-12-15T04:40:00.000+01:002009-12-15T04:41:40.977+01:00SZYJA INDYCZA NADZIEWANA MIĘSEM<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* skóry z dwóch szyi indyczych</div><div>* 1 kg piersi kurzych</div><div>* 75 dag polędwicy wołowej</div><div>* 15 dag macy - zmiażdżyć wałkiem na stolnicy i zalać rosołem w takiej ilości, aby cały został wchłonięty</div><div>* 5 jajek - ubić jak na omlet</div><div>* 3 łyżki tłuszczu gęsiego (można zastąpić masłem lub oliwą)</div><div>* 3 ząbki czosnku - utrzeć z niewielką ilością soli</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Mięsa oraz macę przepuścić przez maszynkę do mięsa.</div><div>2. Do uzyskanej masy dodać czosnek, tłuszcz, ubite jajka oraz przyprawy.</div><div>3. Nadziać masą skórę szyjek. Końce zabezpieczyć wykałaczkami. Szpikulcem w paru miejscach przekłuć powierzchnie szyjek, aby masa po zwiększeniu swojej objętości nie rozsadziła ich.</div><div>4. Ułożyć szyjki na żaroodpornym półmisku. Wlać trochę wody - powinna sięgać do ok. 1,5 cm od dna naczynia.</div><div>5. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 220 st. C. Piec przez godzinę, co kwadrans polewając szyjki sosem z pieczenia.</div><div>6. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wstawić do lodówki.</div><div>7. Podawać na zimno, po pokrojeniu ostrym nożem w plastry o grubości ok. 5 mm.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-75772654843738865872009-12-14T06:28:00.000+01:002009-12-14T06:29:43.461+01:00GORĄCE DANIE ZE ŚLIWKAMI<div>Proporcje dla 4 osób (duże porcje).</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 50 dag cielęciny lub piersi kurcząt - pokroić w kostkę o boku 1,5 cm</div><div>* 40 dag ziemniaków - obrać i pokroić jak wyżej</div><div>* 16 szalotek - obrać i zostawić w całości (lub 4 niewielkie cebule - pokroić w ćwiartki)</div><div>* 30 dag suszonych śliwek kalifornijskich - namoczyć w 1,5 litra wody (wody nie wylewać)</div><div>* 2 łyżki mąki pszennej - wymieszać z odpowiednią ilością zimnej wody (płyn powinien mieć gęstość śmietany)</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Śliwki odsączyć z wody. Płyn zagotować.</div><div>2. Mięso włożyć do rondla, zalać wrzącym płynem, dodać cebulę i dusić na niewielkim ogniu przez 45 minut.</div><div>3. Dodać ziemniaki i śliwki oraz przyprawy. Dusić jeszcze przez pół godziny (lub do zupełnej miękkości mięsa i ziemniaków).</div><div>4. Wlać wodę z mąką, energicznie zamieszać i zagotować.</div><div>5. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać w miseczkach jako danie jednogarnkowe.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-6088418534919951862009-12-13T09:05:00.001+01:002009-12-13T09:06:39.571+01:00GRILLOWANE WĄTRÓBKI DROBIOWE<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki;</div><div><br /></div><div>* 1,8 kg wątróbek drobiowych - rozdzielić połówki i pozbawić żyłek</div><div><br /></div><div>Marynata:</div><div><br /></div><div>* 4 ząbki czosnku - utrzeć z łyżeczką soli</div><div>* 8 łyżek oliwy</div><div>* łyżeczka sosu tabasco</div><div>* łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Wymieszać składniki marynaty.</div><div>2. Oczyszczone wątróbki włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.</div><div>3. Piec przez 15 minut na grillu (lub na kratce w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 st. C).</div><div>4. Podawać z wybranym zimnym sosem.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-13459178440753931722009-12-11T07:25:00.001+01:002009-12-11T07:29:10.101+01:00KREPLACH - pierogi z nadzieniem z wątroby<div>Proporcje na 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 40 dag wątroby wołowej - pokroić w centymetrowej grubości plastry</div><div>* 6 łyżek oliwy</div><div>* 3 średnie cebule - posiekać</div><div>* jajko - ubić jak na omlet</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Ciasto:</div><div><br /></div><div>* jajko</div><div>* 30 dag mąki pszennej</div><div>* pół łyżeczki soli</div><div>* tyle wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Plastry wątroby skropić dwiema łyżkami oliwy i upiec przez 15 minut na grillu (lub na kratce w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 st. C).</div><div>2. Cebulę usmażyć na złoto z dwiema łyżkami oliwy.</div><div>3. Przestudzoną wątrobę zemleć w maszynce. Dodać cebulę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.</div><div>4. Zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować i pokroić w kwadraty o boku 3 cm.</div><div>5. Na każdy kwadrat nakładać porcję nadzienia i lepić pierogi.</div><div>6. Gotować w osolonym wrzątku, po odcedzeniu obsmażyć na reszcie oliwy.</div><div>7. Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do innych dań.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-87747076871601564642009-12-10T10:07:00.001+01:002009-12-10T10:10:37.914+01:00CHORBA - zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 80 dag mielonego mięsa wołowego</div><div>* 2 jajka - ubić jak na omlet</div><div>* pół torebki ugotowanego ryżu</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Zupa:</div><div><br /></div><div>* marchew - pokroić w plasterki</div><div>* por (tylko biała część) - pokroić j.w.</div><div>* nieduży seler - pokroić w słupki</div><div>* pietruszka korzeniowa lub pasternak - pokroić j.w.</div><div>* mała puszka przecieru pomidorowego</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Warzywa zalać dwoma litrami wody i ugotować do miękkości.</div><div>2. Do mięsa dodać ryż, jajka i przyprawy. Wyrobić na masę i formować z niej kulki wielkości kasztanów.</div><div>3. Kulki włożyć do zupy i gotować przez 10 minut.</div><div>4. Dodać przecier, doprawić, zagotować.</div><div><br /></div><div>Uwaga:</div><div><br /></div><div>1. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną (dowolną, wg uznania).</div><div>2. Osobno można podać bardzo gęstą kwaśną śmietanę - każdy biesiadnik nałoży sobie łyżkę śmietany na powierzchnię gorącej zupy.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-85324790848701061772009-12-09T05:44:00.002+01:002009-12-10T10:12:12.036+01:00ZUPA Z GĘSIMI WĄTRÓBKAMI<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 60 dag wołowych kości (najlepiej szpikowych, porąbanych w kawałki)</div><div>* 1 kg mięsa wołowego (może być np. szponder)</div><div>* 2 małe selery korzeniowe - pokroić w ćwiartki</div><div>* 4 małe marchwie - pokroić j.w.</div><div>* 0,5 l zalewy z kwaszonych ogórków (sprawdzić smak - nie może być zbyt słona)</div><div>* 3 jajka ubite jak na omlet z:</div><div>* 200 ml mleka kokosowego</div><div><br /></div><div>* szczypta cukru</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div>* 20 dag gęsich wątróbek - oczyścić z błon i żyłek</div><div>* łyżka oliwy</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Wątróbki wymieszać z oliwą, posypać pieprzem i odstawić na pół godziny.</div><div>2. Mięso i kości zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu przez 90 minut.</div><div>3. Do zupy dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut. Przecedzić. Warzywa i mięso użyć do innych potraw.</div><div>4. Wątróbki upiec przez 15 minut na grillu (lub na kratce w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 st. C).</div><div>5. Wywar doprawić i wstawić na mały ogień. Gdy będzie prawie wrzący, wówczas dodać jajka z mlekiem kokosowym. Wlewać mieszaninę bardzo powoli, cały czas mieszając zupę, zagotować.</div><div>6. Do miseczek rozłożyć upieczone wątróbki i zalać je gorącą zupą. Podawać z połamaną w kawałki macą lub knedelkami z macy.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-50580899916135069592009-12-09T05:40:00.000+01:002009-12-09T05:43:30.082+01:00KNEDELKI Z MACY<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 20 dag macy - musi być zmiażdżona lub zmielona prawie na mąkę</div><div>* 5 jajek ubitych jak na omlet z:</div><div>* łyżeczką oliwy i</div><div>* szczyptą soli</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki.</div><div>2. Mokrymi rękoma formować kulki o średnicy orzecha laskowego.</div><div>3. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować przez 10 minut.</div><div>4. Podawać jako dodatek do zup.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-11655172580895972892009-12-08T06:41:00.000+01:002009-12-08T06:43:06.796+01:00KNEDLE Z WĄTRÓBKI<div>Proporcje dla 4 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 50 dag watróbek drobiowych - podzielić na połówki i obrać z żyłek oraz błon</div><div>* łyżka oliwy</div><div>* średnia cebula - drobniutko posiekać</div><div>* 10 dag macy - zmiażdżyć lub zetrzeć prawie na mąkę</div><div>* 10 dag tłuszczu drobiowego (ew. masła)</div><div>* 5 jajek</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Wątróbki natrzeć oliwą, oprószyć pieprzem i upiec przez 15 minut na grillu (lub na kratce w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 st. C).</div><div>2. Cebulę podrumienić na tłuszczu. Macę zalać taką ilością wrzątku, która zostanie wchłonięta.</div><div>3. Upieczone wątróbki rozetrzeć widelcem w misce. Dodać cebulę oraz rozmoczoną macę i doprawić.</div><div>4. Do masy wbić jajka i dokładnie wyrobić łyżką.</div><div>5. Z masy formować kulki o średnicy 2-3 cm. Gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-47399819103078851322009-12-07T07:48:00.000+01:002009-12-07T07:50:27.657+01:00KUGEL - PLACKI ZIEMNIACZANE PO ŻYDOWSKU<div>Proporcje dla 6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 1,5 kg ziemniaków - obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami</div><div>* 2 duże cebule - przygotować j.w.</div><div>* 3 jajka - oddzielić żółtka, z białek ubić pianę</div><div>* 4 łyżki oliwy</div><div>* 5 dag macy - zmiażdżyć lub zetrzeć prawie na mąkę</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Do utartych ziemniaków i cebuli dodać żółtka, masę i przyprawy. Wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.</div><div>2. Dodać pianę z białek, ponownie dokładnie wymieszać.</div><div>3. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć niewielkie placki. Powinny być chrupiące.</div><div>4. Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw z kurczaka.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-36784295080131370562009-12-05T10:38:00.001+01:002009-12-05T10:40:39.846+01:00GARNEK PEŁEN KURCZAKA<div>Z podanych składników można otrzymać 8 porcji dania (przy odpowiednim pocięciu tuszki).</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* duży brojler (kurczak hodowlany) o wadze ok. 2 kg - podzielić na porcje</div><div>* 2 średnie cebule - posiekać</div><div>* 10 dag tłuszczu drobiowego (można zastąpić dwiema łyżkami masła i dwiema łyżkami oliwy, smak na tym nie ucierpi)</div><div>* 5 łyżek mąki pszennej</div><div>* łyżeczka łagodnej papryki w proszku</div><div>* pół łyżeczki ostrej papryki w proszku</div><div>* łyżeczka suszonego sproszkowanego czosnku</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kawałki kurczaka. Odstawić na pół godziny.</div><div>2. Tłuszcz rozgrzać na patelni, mięso obtoczyć w mące, szybko obsmażać partiami i przekładać do rondla.</div><div>3. Po skończeniu smażenia na patelnię wlać trochę wrzątku, zagotować i zeskrobać łopatką resztki po obsmażaniu.</div><div>4. Wszystko wlać do rondla, dodać posiekaną cebulę, lekko doprawić i dusić pod przykryciem przez dwie godziny. Co paręnaście minut poruszać rondlem, aby potrawa nie przywarła do dna.</div><div><br /></div><div>Uwaga:</div><div><br /></div><div>1. Zamiast całego brojlera możemy użyć określonych kawałków, ale lepiej takich z kośćmi czyli udek lub podudzi.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-26645522199111107742009-12-03T06:28:00.001+01:002009-12-03T06:28:57.995+01:00MOSTEK CIELĘCY PO ŻYDOWSKU<div>Proporcje dla 8 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 2,5 kg mostka cielęcego - usunąć błony i kości, naciąć kieszeń na nadzienie</div><div>* 1 kg ziemniaków - obrać, utrzeć na tarce o małych otworach, odcisnąć nadmiar płynu</div><div>* średnia cebula - posiekać</div><div>* 2 jajka</div><div>* 5 łyżek maki ziemniaczanej</div><div>* 5 łyżek oliwy</div><div>* 4 ząbki czosnku - utrzeć z solą</div><div>* łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki</div><div>* ćwierć łyżeczki ostrej papryki w proszku</div><div>* świeżo zmielony czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Przyprawy wymieszać na pastę z łyżką oliwy i natrzeć tą mieszaniną mięso.</div><div>2. Ziemniaki i cebulę wymieszać z mąką, jajkami i przyprawami.</div><div>3. Nadzienie ziemniaczane włożyć do "kieszeni", spiąć i zasznurować.</div><div>4. Wlać resztę oliwy na półmisek żaroodporny, podgrzać, włożyć mostek, obsmażyć szybo ze wszystkich stron.</div><div>5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Wstawić mięso, piec przez 2,5-3 godzin. Polewać co pół godziny wytworzonym sosem.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-9176656291385845802009-12-02T10:27:00.001+01:002009-12-02T10:29:11.357+01:00BROJLER PO ŻYDOWSKU<div>Z podanych składników można otrzymać 8 porcji dania (przy odpowiednim podzieleniu tuszki).</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* duży brojler (kurczak hodowlany) o wadze ok. 2 kg</div><div>* 40 dag ziemniaków - obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach</div><div>* duża cebula - przygotować jak wyzej</div><div>* 10 dag tłuszczu drobiowego (można zastąpić dwiema łyżkami masła i dwiema łyżkami oliwy, smak na tym nie ucierpi)</div><div> * sól i świeżo zmielony czarny pieprz</div><div> </div><div> Wykonanie:</div><div> </div><div> 1. Kurczaka natrzeć sola i pieprzem.</div><div> 2. Do miski z utartymi ziemniakami i cebulą dodać przyprawy i wymieszać.</div><div> 3. Masę przełożyć do wnętrza jamy brzusznej kurczaka, spiąć wykałaczkami i zasznurować.</div><div>4. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 200 st. C.</div><div>5. Kurczę ułożyć na półmisku żaroodpornym i piec przez godzinę, dwukrotnie w tym czasie je odwracając.</div><div>6. Zwiększyć temperaturę do 220 st. C, podlać kurczaka szklanką wrzątku i dusić jeszcze przez pół godziny, w tym czasie kilkakrotnie polewajac go sosem z pieczenia.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-30632074521536921252009-11-30T06:26:00.000+01:002009-11-30T06:27:16.805+01:00JAJECZNICA NA KALAFIORZE<div>Proporcje dla 4 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* duży kalafior</div><div>* 3 łyżki masła</div><div>* nieduża posiekana cebula</div><div>* 5-6 ubitych jajek (posolonych do smaku)</div><div>* sól</div><div>* pół łyżeczki kawowej zmielonego kminku</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Wyjąć na durszlak, osączyć i podzielić na różyczki (grubsze łodygi pokroić).</div><div>2. W rondlu roztopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać kalafior i kminek; dusić razem, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.</div><div>3. Wlać jajka i smażyć, mieszając jak jajecznicę, aż jajka się zetną. Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub ziemniakami i sałatą.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-74009102305918809472009-11-28T04:53:00.000+01:002009-11-28T04:55:10.606+01:00JAGNIĘCINA Z OWOCAMI I ZIEMNIAKAMI<div>Proporcje dla 4 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 70 dag jagnięciny pokrojonej w kostkę o boku 2 cm</div><div>* 2 duże cebule pokrojone w półplasterki</div><div>* 4 łyżki masła</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku</div><div>* 10 dag suszonych śliwek bez pestek</div><div>* duże jabłko, obrane, pozbawione nasion i pokrojone w plastry</div><div>* 50 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Śliwki namoczyć na kilka godzin w 300 ml przegotowanej wody.</div><div>2. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na 2 łyżkach masła podsmażyć krótko cebule i gdy zmiękną ułożyć je warstwą na dnie dużego naczynia żaroodpornego.</div><div>3. Na patelni roztopić kolejne dwie łyżki masła i obrumienić na nim mięso. Ułożyć je na cebuli. Na mięsie położyć pokrojone w paski śliwki, a na nich plastry jabłka. Polać wszystko wodą w której moczyły się śliwki. Ostatnie warstwy będą stanowiły plastry ziemniaków, oprószane pieprzem i solą. Polać je po wierzchu pozostałym na patelni tłuszczem.</div><div>4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Piec pod przykryciem przez około półtorej godziny, a później zdjąć pokrywę i dopiekać przez kolejne 30 minut.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-41811987191119576082009-11-27T05:42:00.000+01:002009-11-27T05:44:07.084+01:00JAGNIĘCINA DUSZONA W POMIDORACH I WARZYWACH<div>Proporcje dla 4-6 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę o boku 2 cm</div><div>* 2 średnie cebule, pokrojone w ćwierćplasterki</div><div>* duży zmiażdżony ząbek czosnku</div><div>* 4 łyżki masła</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku</div><div>* 6-7 łyżek mąki pszennej</div><div>* średnia puszka pomidorów w zalewie</div><div>* kostka bulionu drobiowego rozpuszczonego w 250 ml wody</div><div>* 4 średnie marchwie pokrojone w plastry</div><div>* 2 łodygi selera naciowego obrane i pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm</div><div>* kilka kropli sosu worcestershire</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. W dużym rondlu na połowie masła zeszklić cebulę i czosnek. Wyjąć je z tłuszczu i trzymać w cieple. Dodać do rondla resztę masła.</div><div>2. Kawałki mięsa natrzeć pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Obrumienić na tłuszczu, wyjąć i trzymać w cieple.</div><div>3. Pozostałą mąkę wsypać do rondla i zasmażyć z masłem. Dodać pomidory i bulion. Mieszając powoli zagotować sos.</div><div>4. Dodać mięso, cebulę i pozostałe warzywa oraz 3-4 krople sosu worcestershire. Wymieszać, przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, co pewien czas mieszając.</div><div>5. Na chwilę przed podaniem sprawdzić smak i ew. doprawić. Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem.</div>Unknownnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6125084456793587768.post-53662260895306122702009-11-26T05:02:00.000+01:002009-11-26T05:03:45.315+01:00JAGNIĘCINA Z DAKTYLAMI<div>Proporcje dla 4 osób.</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>* 50 dag mielonej jagnięciny</div><div>* 10 dag posiekanych suszonych daktyli</div><div>* zmiażdżony duży ząbek czosnku</div><div>* niewielka cebula, drobno posiekana lub utarta</div><div>* 2 kromki pieczywa tostowego bez skórki, namoczonego w 2 łyżkach zimnej wody</div><div>* 1-1,5 łyżki posiekanych płatków migdałów (niekoniecznie)</div><div>* pół łyżeczki mielonego kminku</div><div>* pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu</div><div>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku</div><div>* mąka do obtaczania</div><div>* olej do smażenia</div><div><br /></div><div>Wykonanie:</div><div><br /></div><div>1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i wyrobić w misce. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać bułki tartej; jeśli zbyt gęsta - zimnej wody.</div><div>2. Z masy robić pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w mące i smażyć na oleju, na niezbyt dużym ogniu.</div>Unknownnoreply@blogger.com