27.11.09

JAGNIĘCINA DUSZONA W POMIDORACH I WARZYWACH

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
* 2 średnie cebule, pokrojone w ćwierćplasterki
* duży zmiażdżony ząbek czosnku
* 4 łyżki masła
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 6-7 łyżek mąki pszennej
* średnia puszka pomidorów w zalewie
* kostka bulionu drobiowego rozpuszczonego w 250 ml wody
* 4 średnie marchwie pokrojone w plastry
* 2 łodygi selera naciowego obrane i pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm
* kilka kropli sosu worcestershire

Wykonanie:

1. W dużym rondlu na połowie masła zeszklić cebulę i czosnek. Wyjąć je z tłuszczu i trzymać w cieple. Dodać do rondla resztę masła.
2. Kawałki mięsa natrzeć pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Obrumienić na tłuszczu, wyjąć i trzymać w cieple.
3. Pozostałą mąkę wsypać do rondla i zasmażyć z masłem. Dodać pomidory i bulion. Mieszając powoli zagotować sos.
4. Dodać mięso, cebulę i pozostałe warzywa oraz 3-4 krople sosu worcestershire. Wymieszać, przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, co pewien czas mieszając.
5. Na chwilę przed podaniem sprawdzić smak i ew. doprawić. Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem.

Popularne posty