7.4.08

SŁONINA NA PRZEKĄSKĘ DO WÓDKI

Słonina do wykorzystania na przekąskę

Składniki:

* 1,2 kg słoniny w jednym zwartym kawałku
* 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
* łyżeczka ostrej mielonej papryki

Marynata:

* 2 łyżki soli gruboziarnistej
* 2 średnie cebule - utrzeć na tarce
* 4 roztarte ząbki czosnku
* łyżka ziaren ziela angielskiego - zmiażdżyć w moździerzu
* półtorej łyżki ziaren czarnego pieprzu - zmiażdżyć jw.
* łyżka nasion jałowca - zmiażdżyć jw.
* łyżeczka goździków - zmiażdżyć jw.
* łyżeczka zmielonego kminku
* 6 liści laurowych - pokruszyć drobno

Do gotowania:

* 2 średnie marchwie - pokroić w kawałki
* mały korzeń pietruszki
* ćwiartka bulwy selera
* nieduży por
* mała cebula - opalona nad płomieniem
* bouquet garni (kilka gałązek natki, liści selera korzeniowego i liść laurowy - związane razem)
* kostka bulionu drobiowego
* pół łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszać i wetrzeć w słoninę. Przykryć lub owinąć folią i odstawić na dobę do lodówki.
2. Wyjętą z lodówki słoninę obetrzeć na sucho (ręcznikiem papierowym) z przypraw.
3. Do rondla włożyć warzywa, bouquet garni, bulion i wsypać sól. Ułożyć słoninę i zalać wszystko wrzątkiem.
4. Doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień i dusić powoli przez 1,5-2 godziny (w zależności od grubości kawałka) - słonina powinna stać się szklista.
5. Zostawić słoninę w wywarze na pół godziny, a następnie wyjąć.
6. Obydwa rodzaje papryki wymieszać ze sobą i natrzeć nimi równomiernie ciepłą słoninę. Odstawić do wystygnięcia.
7. Przed podaniem pokroić w plastry lub kostki. Osobno podać pieczywo, ogórki kwaszone lub małosolne, marynaty, musztardę, ostre sosy i przyprawy.


Popularne posty