OGÓRKI SŁODKO- KWAŚNE
Składniki:
* 1 kg małych ogórków gruntowych
* 10 dag szalotek (ew. cebulek perłowych) - obrać i pozostawić w całości
* 5 dag chrzanu - pokroić w plasterki
* 2 łyżki nasion jasnej gorczycy
* liść laurowy
* 5 ziaren pieprzu
* spora garść łodyg dojrzałego kopru
Zalewa:
* 700 ml wody (najlepiej źródlanej)
* 300 ml octu (6%)
* 4 łyżki cukru
* 3 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Składniki zalewy zagotować.
2. Na dno słoja wrzucić liść laurowy. Ogórki ułożyć w słoju, przesypując gorczycą i pieprzem, przekładając cebulkami, chrzanem i koprem.
3. Ogórki zalać wrzącą zalewą, przykryć i odstawić na dobę (lub co najmniej 12 godzin).
4. Zalewę odcedzić, zagotować, wrzącą zalać ogórki. Słój zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.