10.3.08

MARYNATA DO STEKÓW

Składniki:

* 250 ml gazowanej wody mineralnej
* 250 ml oliwy
* duża cebula - pokroić w ósemki
* 8 łyżek keczupu
* 4 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżki ciemnego octu winnego
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki drobnoziarnistej ostrej musztardy
* łyżka świeżo (i niezbyt miałko) utłuczonego czarnego pieprzu
* pół łyżki soli czosnkowej (ew. selerowej, jeśli ktoś nie lubi czosnku)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
2. Włożyć steki (ew. inne kawałki mięsa przeznaczone do pieczenia lub smażenia).
3. Marynować przez 24 godziny, co jakiś czas przewracając mięso.
4. Przed dalszą obróbką cieplną kawałki mięsa osączyć z marynaty. Część marynaty można użyć do smarowania mięsa w trakcie pieczenia lub do przygotowania sosu.

Popularne posty