10.12.09

CHORBA - zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 80 dag mielonego mięsa wołowego
* 2 jajka - ubić jak na omlet
* pół torebki ugotowanego ryżu
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Zupa:

* marchew - pokroić w plasterki
* por (tylko biała część) - pokroić j.w.
* nieduży seler - pokroić w słupki
* pietruszka korzeniowa lub pasternak - pokroić j.w.
* mała puszka przecieru pomidorowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Warzywa zalać dwoma litrami wody i ugotować do miękkości.
2. Do mięsa dodać ryż, jajka i przyprawy. Wyrobić na masę i formować z niej kulki wielkości kasztanów.
3. Kulki włożyć do zupy i gotować przez 10 minut.
4. Dodać przecier, doprawić, zagotować.

Uwaga:

1. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną (dowolną, wg uznania).
2. Osobno można podać bardzo gęstą kwaśną śmietanę - każdy biesiadnik nałoży sobie łyżkę śmietany na powierzchnię gorącej zupy.

Popularne posty