14.12.09

GORĄCE DANIE ZE ŚLIWKAMI

Proporcje dla 4 osób (duże porcje).

Składniki:

* 50 dag cielęciny lub piersi kurcząt - pokroić w kostkę o boku 1,5 cm
* 40 dag ziemniaków - obrać i pokroić jak wyżej
* 16 szalotek - obrać i zostawić w całości (lub 4 niewielkie cebule - pokroić w ćwiartki)
* 30 dag suszonych śliwek kalifornijskich - namoczyć w 1,5 litra wody (wody nie wylewać)
* 2 łyżki mąki pszennej - wymieszać z odpowiednią ilością zimnej wody (płyn powinien mieć gęstość śmietany)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Śliwki odsączyć z wody. Płyn zagotować.
2. Mięso włożyć do rondla, zalać wrzącym płynem, dodać cebulę i dusić na niewielkim ogniu przez 45 minut.
3. Dodać ziemniaki i śliwki oraz przyprawy. Dusić jeszcze przez pół godziny (lub do zupełnej miękkości mięsa i ziemniaków).
4. Wlać wodę z mąką, energicznie zamieszać i zagotować.
5. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać w miseczkach jako danie jednogarnkowe.

Popularne posty