8.12.09

KNEDLE Z WĄTRÓBKI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag watróbek drobiowych - podzielić na połówki i obrać z żyłek oraz błon
* łyżka oliwy
* średnia cebula - drobniutko posiekać
* 10 dag macy - zmiażdżyć lub zetrzeć prawie na mąkę
* 10 dag tłuszczu drobiowego (ew. masła)
* 5 jajek
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Wątróbki natrzeć oliwą, oprószyć pieprzem i upiec przez 15 minut na grillu (lub na kratce w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 st. C).
2. Cebulę podrumienić na tłuszczu. Macę zalać taką ilością wrzątku, która zostanie wchłonięta.
3. Upieczone wątróbki rozetrzeć widelcem w misce. Dodać cebulę oraz rozmoczoną macę i doprawić.
4. Do masy wbić jajka i dokładnie wyrobić łyżką.
5. Z masy formować kulki o średnicy 2-3 cm. Gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut.

Popularne posty