11.12.09

KREPLACH - pierogi z nadzieniem z wątroby

Proporcje na 6 osób.

Składniki:

* 40 dag wątroby wołowej - pokroić w centymetrowej grubości plastry
* 6 łyżek oliwy
* 3 średnie cebule - posiekać
* jajko - ubić jak na omlet
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:

* jajko
* 30 dag mąki pszennej
* pół łyżeczki soli
* tyle wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego

Wykonanie:

1. Plastry wątroby skropić dwiema łyżkami oliwy i upiec przez 15 minut na grillu (lub na kratce w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 st. C).
2. Cebulę usmażyć na złoto z dwiema łyżkami oliwy.
3. Przestudzoną wątrobę zemleć w maszynce. Dodać cebulę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować i pokroić w kwadraty o boku 3 cm.
5. Na każdy kwadrat nakładać porcję nadzienia i lepić pierogi.
6. Gotować w osolonym wrzątku, po odcedzeniu obsmażyć na reszcie oliwy.
7. Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do innych dań.

Popularne posty