KUGEL - PLACKI ZIEMNIACZANE PO ŻYDOWSKU
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 1,5 kg ziemniaków - obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami
* 2 duże cebule - przygotować j.w.
* 3 jajka - oddzielić żółtka, z białek ubić pianę
* 4 łyżki oliwy
* 5 dag macy - zmiażdżyć lub zetrzeć prawie na mąkę
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Do utartych ziemniaków i cebuli dodać żółtka, masę i przyprawy. Wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
2. Dodać pianę z białek, ponownie dokładnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć niewielkie placki. Powinny być chrupiące.
4. Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw z kurczaka.