30.12.09

SAŁATKA ZE ŚLEDZI PO ŻYDOWSKU

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 1 kg filetów z solonych śledzi (jeśli są za słone, wówczas wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin)
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 5 średniej wielkości cebul
* 3 kromki chleba tostowego (bez skórki)
* 5 łyżek octu z białego wina
* 100 ml białego wytrawnego wina
* pół łyżeczki cukru pudru
* świeżo zmielony czarny pieprz (raczej więcej niż mniej)
* liście sałaty i pietruszki naciowej

Wykonanie:

1. Chleb pokruszyć i zwilżyć octem.
2. Śledzie, jajka i cebulę drobno posiekać i przełożyć do miski.
3. Dodać chleb oraz wino i przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać.
4. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.
5. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
6. Przed samym podaniem zrobić z masy niewielkie kulki (po kilka na osobę) i układać je na liściach sałaty. Udekorować natką.

Popularne posty