15.12.09

SZYJA INDYCZA NADZIEWANA MIĘSEM

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* skóry z dwóch szyi indyczych
* 1 kg piersi kurzych
* 75 dag polędwicy wołowej
* 15 dag macy - zmiażdżyć wałkiem na stolnicy i zalać rosołem w takiej ilości, aby cały został wchłonięty
* 5 jajek - ubić jak na omlet
* 3 łyżki tłuszczu gęsiego (można zastąpić masłem lub oliwą)
* 3 ząbki czosnku - utrzeć z niewielką ilością soli
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Mięsa oraz macę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2. Do uzyskanej masy dodać czosnek, tłuszcz, ubite jajka oraz przyprawy.
3. Nadziać masą skórę szyjek. Końce zabezpieczyć wykałaczkami. Szpikulcem w paru miejscach przekłuć powierzchnie szyjek, aby masa po zwiększeniu swojej objętości nie rozsadziła ich.
4. Ułożyć szyjki na żaroodpornym półmisku. Wlać trochę wody - powinna sięgać do ok. 1,5 cm od dna naczynia.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 220 st. C. Piec przez godzinę, co kwadrans polewając szyjki sosem z pieczenia.
6. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wstawić do lodówki.
7. Podawać na zimno, po pokrojeniu ostrym nożem w plastry o grubości ok. 5 mm.

Popularne posty