9.12.09

ZUPA Z GĘSIMI WĄTRÓBKAMI

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 60 dag wołowych kości (najlepiej szpikowych, porąbanych w kawałki)
* 1 kg mięsa wołowego (może być np. szponder)
* 2 małe selery korzeniowe - pokroić w ćwiartki
* 4 małe marchwie - pokroić j.w.
* 0,5 l zalewy z kwaszonych ogórków (sprawdzić smak - nie może być zbyt słona)
* 3 jajka ubite jak na omlet z:
* 200 ml mleka kokosowego

* szczypta cukru
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 20 dag gęsich wątróbek - oczyścić z błon i żyłek
* łyżka oliwy

Wykonanie:

1. Wątróbki wymieszać z oliwą, posypać pieprzem i odstawić na pół godziny.
2. Mięso i kości zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu przez 90 minut.
3. Do zupy dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut. Przecedzić. Warzywa i mięso użyć do innych potraw.
4. Wątróbki upiec przez 15 minut na grillu (lub na kratce w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 st. C).
5. Wywar doprawić i wstawić na mały ogień. Gdy będzie prawie wrzący, wówczas dodać jajka z mlekiem kokosowym. Wlewać mieszaninę bardzo powoli, cały czas mieszając zupę, zagotować.
6. Do miseczek rozłożyć upieczone wątróbki i zalać je gorącą zupą. Podawać z połamaną w kawałki macą lub knedelkami z macy.

Popularne posty