26.11.09

JAGNIĘCINA Z DAKTYLAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag mielonej jagnięciny
* 10 dag posiekanych suszonych daktyli
* zmiażdżony duży ząbek czosnku
* niewielka cebula, drobno posiekana lub utarta
* 2 kromki pieczywa tostowego bez skórki, namoczonego w 2 łyżkach zimnej wody
* 1-1,5 łyżki posiekanych płatków migdałów (niekoniecznie)
* pół łyżeczki mielonego kminku
* pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* mąka do obtaczania
* olej do smażenia

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i wyrobić w misce. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać bułki tartej; jeśli zbyt gęsta - zimnej wody.
2. Z masy robić pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w mące i smażyć na oleju, na niezbyt dużym ogniu.

Popularne posty