25.11.09

KARKÓWKA JAGNIĘCA Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 80 dag karkówki jagnięcej w ośmiu kawałkach
* 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
* 4 łyżki oliwy
* 2-3 małe gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonych liści
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Do oliwy dodać czosnek, rozmaryn oraz sól i pieprz. Wymieszać i zalać marynatą mięso.
2. Marynować przez co najmniej godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso. Przygotować grill.
3. Piec na dobrze rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia smarować marynatą.
4. Podawać z pieczywem oraz sałatką pomidorową ze świeżymi liśćmi mięty.

Popularne posty