28.11.09

JAGNIĘCINA Z OWOCAMI I ZIEMNIAKAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 70 dag jagnięciny pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
* 2 duże cebule pokrojone w półplasterki
* 4 łyżki masła
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 10 dag suszonych śliwek bez pestek
* duże jabłko, obrane, pozbawione nasion i pokrojone w plastry
* 50 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry

Wykonanie:

1. Śliwki namoczyć na kilka godzin w 300 ml przegotowanej wody.
2. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na 2 łyżkach masła podsmażyć krótko cebule i gdy zmiękną ułożyć je warstwą na dnie dużego naczynia żaroodpornego.
3. Na patelni roztopić kolejne dwie łyżki masła i obrumienić na nim mięso. Ułożyć je na cebuli. Na mięsie położyć pokrojone w paski śliwki, a na nich plastry jabłka. Polać wszystko wodą w której moczyły się śliwki. Ostatnie warstwy będą stanowiły plastry ziemniaków, oprószane pieprzem i solą. Polać je po wierzchu pozostałym na patelni tłuszczem.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Piec pod przykryciem przez około półtorej godziny, a później zdjąć pokrywę i dopiekać przez kolejne 30 minut.

Popularne posty