5.12.09

GARNEK PEŁEN KURCZAKA

Z podanych składników można otrzymać 8 porcji dania (przy odpowiednim pocięciu tuszki).

Składniki:

* duży brojler (kurczak hodowlany) o wadze ok. 2 kg - podzielić na porcje
* 2 średnie cebule - posiekać
* 10 dag tłuszczu drobiowego (można zastąpić dwiema łyżkami masła i dwiema łyżkami oliwy, smak na tym nie ucierpi)
* 5 łyżek mąki pszennej
* łyżeczka łagodnej papryki w proszku
* pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
* łyżeczka suszonego sproszkowanego czosnku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kawałki kurczaka. Odstawić na pół godziny.
2. Tłuszcz rozgrzać na patelni, mięso obtoczyć w mące, szybko obsmażać partiami i przekładać do rondla.
3. Po skończeniu smażenia na patelnię wlać trochę wrzątku, zagotować i zeskrobać łopatką resztki po obsmażaniu.
4. Wszystko wlać do rondla, dodać posiekaną cebulę, lekko doprawić i dusić pod przykryciem przez dwie godziny. Co paręnaście minut poruszać rondlem, aby potrawa nie przywarła do dna.

Uwaga:

1. Zamiast całego brojlera możemy użyć określonych kawałków, ale lepiej takich z kośćmi czyli udek lub podudzi.

Popularne posty