3.12.09

MOSTEK CIELĘCY PO ŻYDOWSKU

Proporcje dla 8 osób.

Składniki:

* 2,5 kg mostka cielęcego - usunąć błony i kości, naciąć kieszeń na nadzienie
* 1 kg ziemniaków - obrać, utrzeć na tarce o małych otworach, odcisnąć nadmiar płynu
* średnia cebula - posiekać
* 2 jajka
* 5 łyżek maki ziemniaczanej
* 5 łyżek oliwy
* 4 ząbki czosnku - utrzeć z solą
* łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
* ćwierć łyżeczki ostrej papryki w proszku
* świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Przyprawy wymieszać na pastę z łyżką oliwy i natrzeć tą mieszaniną mięso.
2. Ziemniaki i cebulę wymieszać z mąką, jajkami i przyprawami.
3. Nadzienie ziemniaczane włożyć do "kieszeni", spiąć i zasznurować.
4. Wlać resztę oliwy na półmisek żaroodporny, podgrzać, włożyć mostek, obsmażyć szybo ze wszystkich stron.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Wstawić mięso, piec przez 2,5-3 godzin. Polewać co pół godziny wytworzonym sosem.

Popularne posty