21.12.09

RYBA ORIENTALNA

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 1,2 kg filetów z dowolnej ryby o białym mięsie
* 8 łyżek oliwy
* 3 ząbki czosnku (posiekać)
* 2 małe lub jedna większa (15 dag) puszka przecieru pomidorowego
* mała limonka - z połowy wycisnąć sok, a drugą połowę obrać ze skórki i białych części, a nastepnie pokroić drobno
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chilli oraz cukier do smaku

Wykonanie:

1. Filety pokroić na niewielkie kawałki.
2. Sok i przyprawy zmieszać i pastą natrzeć kawałki ryby.
3. Obsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień, dodać czosnek, kawałki limonki i pastę pomidorową, ostrożnie (aby nie pokruszyć ryby) wymieszać.
4. Dusić pod uchyloną pokrywką przez 20 minut. W tym czasie nie mieszać, lecz tylko kilkakrotnie poruszać naczyniem.
5. Podawać na gorąco (np. z ryżem albo kuskusem) lub na zimno - z pieczywem.

Popularne posty