22.12.09

GEFILTE KARP

Z podanych składników otrzymuje się ok. 10 porcji ryby.

Składniki:

* świeży karp o wadze 1,8-2 kg
* 10 dag migdałów (sparzyć, obrać ze skórki i zemleć)
* 3 średnie cebule - posiekać
* 2 jajka (oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę)
* 15 dag macy pokruszyć wałkiem na stolnicy
* sól, czarny pieprz i odrobina cukru do smaku

Wywar:

* 2 średnie cebule - jedną pokroić w grube plastry, a drugą posiekać
* 4 dag żelatyny (namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody)
* 5 dag migdałów
* 5 dag rodzynków
* sól, czarny pieprz i cukier do smaku

Wykonanie:

1. Sprawić karpia - oskrobać, odciąć głowę, odrzucić wnętrzności i wyciąć ze środka mięso uważając, aby nie uszkodzić skóry. Z mięsa wyjąć wszystkie ości.
2. Głowę oraz ości wrzucić do garnka, zalać litrem wody, dodać cebulę pokrojona w plastry, migdały i rodzynki oraz przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości, a nastepnie przecedzić.
3. Przygotować nadzienie: mięso ryby zemleć w maszynce wraz z cebulą i macą. Dodać przyprawy, żółtka, zmielone migdały i pianę z białek. Bardzo dokładnie utrzeć.
4. Nadzienie nałożyć do wnętrza skóry karpia, spiąć ostrożnie wykałaczkami i zasznurować.
5. Nadzianego karpia włożyć do gorącego wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
6. Po tym czasie dodać posiekaną cebulę, przyprawy oraz namoczoną żelatynę. Gotować jeszcze przez 10 minut.
7. Gotową rybę przełożyć na półmisek, zalać wywarem, ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki.
8. Gdy galareta stężeje, ryba jest gotowa do podania. Stylowo będzie serwować ją z chałką i masłem.

Popularne posty