23.12.09

ŚLEDZIE Z MANDARYNKAMI POD MAJONEZEM

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 1,2 kg filetów ze śledzi solonych - przekroić każdy na 3-4 kawałki
* puszka mandarynek - dokładnie odsączyć zalewę
* 6 dymek wraz ze szczypiorem - posiekać drobno (jeśli nie ma dymki, wówczas używamy fioletowej cebuli i garść natki pietruszki)
* 6 ogórków kwaszonych (ew. małosolnych) - obrać i pokroić w drobną kostkę
* sporo świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
* duży słoik majonezu (500 g)
* zielenina (np. natka lub szczypior) do przybrania

Wykonanie:

1. Wymieszać posiekaną cebulę (ew. cebulę i natkę) z ogórkiem.
2. Na półmisku układać naprzemiennie kawałki filetów i mandarynek.
3. Posypać cebulą i ogórkami.
4. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
5. Majonez doprawić dużą ilością pieprzu i polać nim śledzie.
6. Udekorować i podać jako przekąskę.

Popularne posty