ŻYDOWSKI "KAWIOR"
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 1,2 kg watróbek drobiowych
* 30 dag tłuszczu gęsiego lub kurzego (można zastąpić masłem, ale efekt i smak będą inne)
* 8 jajek ugotowanych na twardo - posiekać bardzo drobno
* 3 duże cebule - utrzeć na tarce o drobnych oczkach
* sól i swieżo zmielony czarny pieprz
* liście sałaty
Wykonanie:
1. Tłuszcz stopić. Wątróbki umyć, osączyć na papierowym ręczniku.
2. Ułożyć je na grillu (na kratce w piekarniku), posmarować częścią tłuszczu i upiec (ok. 15 minut w temperaturze 220 st. C).
3. Upieczone wątróbki przestudzić, obrać z żyłek i posiekać drobno. Dodać jajka.
4. Na reszcie tłuszczu podsmażyć przez 5 minut (stale mieszając) cebulę. Dodać do wątróbek.
5. "Kawior" doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do ochłodzenia.
6. Porcje nakładać łyżką (moczoną we wrzątku) na liście sałaty. Podawać jako przekaskę. Najodpowiedniejszym dodatkiem będzie chałka i masło.