KURCZAK Z BROKUŁAMI W SOSIE MORNAY
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 500 ml bulionu z drobiu
* 3 duże piersi kurczaka (powinny razem ważyć ok. 1,3-1,4 kg) podzielone na połowy
* 1 kg brokułów
* 6 cienkich plasterków prosciutto (ew. zwykłej chudej szynki)
* 5 dag utartego parmezanu do posypania po wierzchu
* słodka papryka (ilość wg uznania)
Sos:
* 6 łyżek masła
* 6 łyżek mąki
* 350 ml niskotłuszczowej śmietanki (ew. mleka)
* 5 dag utartego żółtego sera (najlepiej gruyere)
* 2 łyżki utartego parmezanu
* pół łyżeczki kawowej startej gałki muszkatołowej
* sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. W 2-litrowym rondlu zagotować bulion, włożyć mięso, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Ugotowane piersi wyjąć z bulionu, przestudzić i zdjąć z nich skórę, którą włożyć z powrotem do bulionu. Gotować pod przykryciem przez pół godziny. Jeżeli przy piersiach były kości mostka, to również dodać je do bulionu.
2. Po pół godzinie bulion przecedzić. Zdjąć też z powierzchni wywaru nadmiar tłuszczu. Powinno pozostać ok. 400 ml płynu. Jeśli jest go więcej, należy zredukować ilość przez odparowanie.
3. Brokuły oczyścić, podzielić na mniejsze części i naciąć na krzyż grubsze łodygi. Włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 5-8 minut, aby pozostały twardawe. Gotowe przelać zimną wodą i osączyć na durszlaku.
4. Zrobić białą zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ją bulionem, dodać śmietankę i gotować - ciągle mieszając - do zawrzenia, a następnie zgęstnienia sosu. Dodać żółty ser, dwie łyżki parmezanu, sól, pieprz i gałkę. Wymieszać, aż ser się roztopi. Zdjąć z ognia.
5. Natłuścić duże, płaskie naczynie do zapiekania. Wzdłuż boków ułożyć kawałki brokułów, a w środku połówki piersi, każdą owiniętą plastrem prosciutto. Tylko mięso polać sosem, a wszystko posypać resztą parmezanu i oprószyć papryką.
6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C i zapiekać potrawę (bez przykrywania) przez 30 minut.