7.12.06

PIERSI KURCZAKA NADZIEWANE KRABAMI

Proporcje dla 4-8 osób.

Składniki:

* 4 duże piersi kurczaka (przepołowione, bez kości i skóry, o łącznej wadze ok. 1,8 kg)
* 3 dag masła
* 6 łyżek posiekanego szczypioru z dymki (ew. szczypiorku)
* 10 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
* 3 łyżki mąki pszennej
* pół łyżeczki kawowej tymianku
* po 125 ml bulionu drobiowego, mleka i wytrawnego białego wina
* sól i czarny pieprz do smaku
* 25 dag mięsa krabów (z puszki)
* po 4 łyżki posiekanej naci pietruszki i tartej bułki
* 15 dag utartego sera żółtego

Wykonanie:

1. Ułożyć mięso płasko na desce pomiędzy dwiema warstwami folii polietylenowej. Uderzając tłuczkiem do mięsa, zbić je do grubości ok. 5-7 mm.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i szczypior. Smażyć do miękkości pieczarek. Dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić bulionem, wlać mleko i wino i gotować ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. W niewielkiej misce przygotować nadzienie: wymieszać kilka łyżek sosu, kraby, pietruszkę i bułkę tartą.
4. Każdą połówkę piersi smarować nadzieniem, zwijać w rulon i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Można spiąć wykałaczkami. Polać sosem i posypać utartym serem.
5. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 200-210 st. C. Piec pod przykryciem przez 40 minut. Mięso powinno wydzielać przezroczysty sok przy nakłuciu. Jeśli jest różowy, piec nieco dłużej.

Popularne posty