4.12.06

SŁODKO-KWAŚNA ZAPIEKANA WIEPRZOWINA

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 1,5 kg wieprzowiny (dosyć chudej, najlepiej od szynki)
* 2 łyżki oliwy
* 25 dag mieszanych suszonych owoców
* 250 ml bulionu drobiowego
* 125 ml soku jabłkowego
* 3 łyżki soku z cytryny
* łyżka miodu
* 2 łyżki sosu sojowego
* pół łyżeczki granulowanego czosnku
* po pół łyżeczki kawowej sproszkowanego imbiru i czarnego pieprzu
* łyżka mąki kukurydzianej (ew. pół łyżki mąki ziemniaczanej) zmieszana z łyżką zimnej wody

Wykonanie:

1. Mięso oczyścić z żyłek i tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę o boku 2 cm. Owoce pokroić na kawałki.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. C; do rondla wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać mięso i wstawić do piekarnika. Nie przykrywać. Piec przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być mocno zrumienione. Wyjąć z piekarnika, dodać resztę składników (z wyjątkiem mąki), wymieszać i przykryć rondel pokrywą.
3. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 175 st. C. Wstawić potrawę i piec przez około 40 minut lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie. Łyżką cedzakową wyjąć na półmisek mięso i owoce, trzymać w cieple do chwili podania.
4. Rondel z sosem ustawić na średnim ogniu, dodać mąkę z wodą i ogrzewać - ciągle mieszając - aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Polać sosem mięso i owoce. Podawać z ryżem na sypko lub z makaronem wymieszanym ze świeżym masłem.

Popularne posty