GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 75 dag wołowiny na gulasz - pokroić w kostkę o boku 2 cm
* duża cebula - pokroić w kostkę
* 10 dag smalcu
* sól i czarny pieprz do smaku
* 2 ziarna ziela angielskiego
* mały liść laurowy
* bulion do podlewania (ok. 200 ml)
* łyżka mąki
Warzywa:
* pół niedużego selera - pokroić w kostkę
* kalarepa - pokroić jak wyżej
* mała marchew - pokroić jak wyżej
* ćwierć małej główki białej kapusty - pokroić w paski (o szerokości ok. 2 cm)
Wykonanie:
1. W rondlu rozgrzać smalec, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
2. Dodać mięso i obrumienić je ze wszystkich stron.
3. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele i listek, podlać częścią bulionu i dusić do miękkości przez około 45 minut. Od czasu do czasu podlewać bulionem.
4. Oprószyć mąką, zasmażyć, podlać bulionem, dodać warzywa i dusić razem jeszcze przez kwadrans.