GARAM MASALA BRĄZOWA
Składniki:
* 6 łyżek czarnego pieprzu
* 4 łyżki kminu rzymskiego
* 4 łyżki nasion kolendry
* 2 łyżki goździków
* łyżeczka cząstek anyżu gwiazdkowego
* łyżeczka nasion kardamonu
=========================
* łyżka sproszkowanego imbiru
* łyżka cynamonu w proszku
* łyżeczka startej gałki muszkatołowej
* łyżeczki cajenne
=========================
* 6 małych liści laurowych
Wykonanie:
1. Przyprawy z pierwszej części listy składników zemleć w młynku lub dokładnie utłuc w moździerzu.
2. Dodać przyprawy z drugiej części listy i wymieszać.
3. Wsypać do słoika i powtykać w proszek liście laurowe.
4. Używać do potraw hinduskich. Listki laurowe, które pozostaną w słoiku można zużyć do innych potraw lub ponownie zasypać nową porcją mieszanki.