2.12.09

BROJLER PO ŻYDOWSKU

Z podanych składników można otrzymać 8 porcji dania (przy odpowiednim podzieleniu tuszki).

Składniki:

* duży brojler (kurczak hodowlany) o wadze ok. 2 kg
* 40 dag ziemniaków - obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach
* duża cebula - przygotować jak wyzej
* 10 dag tłuszczu drobiowego (można zastąpić dwiema łyżkami masła i dwiema łyżkami oliwy, smak na tym nie ucierpi)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Kurczaka natrzeć sola i pieprzem.
2. Do miski z utartymi ziemniakami i cebulą dodać przyprawy i wymieszać.
3. Masę przełożyć do wnętrza jamy brzusznej kurczaka, spiąć wykałaczkami i zasznurować.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 200 st. C.
5. Kurczę ułożyć na półmisku żaroodpornym i piec przez godzinę, dwukrotnie w tym czasie je odwracając.
6. Zwiększyć temperaturę do 220 st. C, podlać kurczaka szklanką wrzątku i dusić jeszcze przez pół godziny, w tym czasie kilkakrotnie polewajac go sosem z pieczenia.

Popularne posty