13.9.06

JAGNIĘCINA Z PRZYPRAWAMI

Proporcje dla 1 osoby.

Składniki:

* 15 dag mielonej jagnięciny
* łyżeczka octu winnego
* mieszanka przypraw (przepis poniżej)
* łyżka oliwy
* szczypior z dwóch dymek - posiekać
* średnia czerwona cebula - pokroić w ósemki
* 10 dag kapeluszy małych pieczarek
* łyżka posiekanych liści kolendry
* 2 cm kawałek świeżego kłącza imbiru - obrać i utrzeć

Mieszanka przypraw:

* pół łyżeczki soli selerowej
* po pół łyżeczki kawowej zmielonych nasion kminu rzymskiego i kolendry
* po dużej szczypcie zmielonego czarnego pieprzu i cynamonu

Wykonanie:

1. W misce wymieszać dokładnie mięso z octem i przyprawami. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na pół godziny.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i pozostałe składniki. Dusić - co jakiś czas mieszając, aby mięso nie zbijało się w grudki - aż wszystko będzie miękkie.
3. Podawać z przyrządzonym osobno kuskusem lub ryżem na sypko.

Wariant:

Zaparzony rosołem kuskus (ok. 3-4 łyżek) wymieszać z potrawą, dodać 2 łyżki startego żółtego sera, ułożyć w naczyniu do zapiekania, po wierzchu posypać łyżką sera i ułożyć na powierzchni parę wiórków masła. Zapiekać w temperaturze 200 st. C, aż ser się zrumieni. Podawać z surówką.

Popularne posty