KURCZAK IMBIROWY
Proporcje dla 1 osoby.
Składniki:
* łyżka oliwy
* 15 dag piersi kurczaka - pokroić wzdłuż włókien w cienkie paski
* pół średniej wielkości brokuła - usunąć grubsze łodygi i podzielić na małe różyczki
* 10 dag strąków bardzo młodego groszku - odciąć końcówki
* duża cebula - posiekać
* 2 cm kawałek świeżego kłącza imbiru - obrać cienko i utrzeć na tarce
* sól do smaku
Wykonanie:
1. Przygotować wok lub ewentualnie dużą patelnię. Wlać oliwę i rozgrzać na średnim ogniu.
2. Dodać kurczaka i smażyć, ciągle mieszając, przez 5 minut.
3. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem soli i skropić 3 -4 łyżkami wody.
4. Podgrzewać, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie - ok. 20 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania skrapiać wodą.
5. Sprawdzić smak i osolić.
Uwaga:
Potrawa jest kompletnym daniem, lecz można również podać ją z ryżem ugotowanym na sypko.
Składniki:
* łyżka oliwy
* 15 dag piersi kurczaka - pokroić wzdłuż włókien w cienkie paski
* pół średniej wielkości brokuła - usunąć grubsze łodygi i podzielić na małe różyczki
* 10 dag strąków bardzo młodego groszku - odciąć końcówki
* duża cebula - posiekać
* 2 cm kawałek świeżego kłącza imbiru - obrać cienko i utrzeć na tarce
* sól do smaku
Wykonanie:
1. Przygotować wok lub ewentualnie dużą patelnię. Wlać oliwę i rozgrzać na średnim ogniu.
2. Dodać kurczaka i smażyć, ciągle mieszając, przez 5 minut.
3. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem soli i skropić 3 -4 łyżkami wody.
4. Podgrzewać, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie - ok. 20 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania skrapiać wodą.
5. Sprawdzić smak i osolić.
Uwaga:
Potrawa jest kompletnym daniem, lecz można również podać ją z ryżem ugotowanym na sypko.