8.11.06

KARKONOSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Proporcje dla 4-6 osób

Składniki:

* 1 kg ziemniaków - obrać, utrzeć na drobnej tarce i osączyć na gęstym sicie
* tyle gorącego mleka, ile płynu osączyło się z utartych ziemniaków
* 4-5 łyżek mąki pszennej
* 1 jajko - przed dodaniem ubić lekko widelcem
* łyżeczka kminku
* sól
* smalec do smażenia

Wykonanie:

1. Osączone ziemniaki przełożyć do miski i mieszamy z mlekiem. Dodać resztę składników i wyrobić na rzadkie ciasto - takie, jak na zwykłe polskie placki ziemniaczane.
2. Smażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu, kładąc łyżką niewielkie placuszki - też jak zwykłe placki.
3. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, do warzyw (szpinaku, kapusty) lub jako samodzielne danie.
W tym ostatnim wypadku można podać do nich gęstą kwaśną śmietanę lub sezonową surówkę.

Popularne posty