PIKANTNA SAŁATKA Z PAPRYKI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 6 czerwonych lub kolorowych papryk - upiec, obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w paski
* 2 ostre papryczki - oczyścić i pokroić w cienkie obrączki
* 2 łyżki octu winnego
* 2 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego
* 2 łyżki wody
* 2 ząbki czosnku utartego z solą i cukrem do smaku
Wykonanie:
1. Pokrojone papryki i papryczki wsypać do miski.
2. Z pozostałych składników przyrządzić sos - zmieszać w zamkniętym słoiku twist lub zmiksować. Sos powinien mieć słodko-kwaśny i pikantny od czosnku smak.
3. Polać papryki sosem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odstawić surówkę na 10-15 minut, aby smaki się dobrze wymieszały.