KREMOWY SOS BAZYLIOWY
Proporcje dla 8 osób.
Składniki:
* 100 ml majonezu
* łyżka ciemnego octu winnego
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* 2 łyżeczki musztardy dijon
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
______
* 50 ml bardzo dobrej gatunkowo oliwy
* 2 łyżki drobno posiekanych liści bazylii
Wykonanie:
1. Pięć pierwszych składników dokładnie wymieszać w misce.
2. Powoli dodawać oliwę, cały czas ucierając sos.
3. Dodać bazylię, delikatnie wymieszać i zaraz podawać.
Uwaga:
Podobnie można przyrządzić sos z innych świeżych ziół (szczypiorek, koperek, estragon, lubczyk - należy go dodać dwa razy mniej, pietruszka, trybula, kolendra itp.).
Składniki:
* 100 ml majonezu
* łyżka ciemnego octu winnego
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* 2 łyżeczki musztardy dijon
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
______
* 50 ml bardzo dobrej gatunkowo oliwy
* 2 łyżki drobno posiekanych liści bazylii
Wykonanie:
1. Pięć pierwszych składników dokładnie wymieszać w misce.
2. Powoli dodawać oliwę, cały czas ucierając sos.
3. Dodać bazylię, delikatnie wymieszać i zaraz podawać.
Uwaga:
Podobnie można przyrządzić sos z innych świeżych ziół (szczypiorek, koperek, estragon, lubczyk - należy go dodać dwa razy mniej, pietruszka, trybula, kolendra itp.).