LEMONIADA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 6 dużych cytryn - odkroić 4 plastry do dekoracji, a następnie wycisnąć sok (cytryny powinny mieć temperaturę pokojową, uzyskamy wówczas więcej soku)
* szklanka cukru pudru
* litr oziębionej wody źródlanej
* łyżka grenadiny (ew. można pominąć)
* kostki lodu z zamrożonymi w nich liśćmi mięty (ew. kostki lodu i świeże liście mięty)
* 2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
1. Do garnka wsypać cukier puder, dodać sok i 300 ml wody.
2. Wymieszać, aż cukier się rozpuści, raz zagotować na silnym ogniu i ochłodzić.
3. Wlać grenadinę i resztę wody, wymieszać, mocno schłodzić.
4. Brzegi szklanek zwilżyć i zanurzyć w cukrze, do środka każdej szklanki włożyć lód z miętą i wlać lemoniadę.
5. Plasterki cytryny naciąć do połowy i zawiesić na szklankach.
Składniki:
* 6 dużych cytryn - odkroić 4 plastry do dekoracji, a następnie wycisnąć sok (cytryny powinny mieć temperaturę pokojową, uzyskamy wówczas więcej soku)
* szklanka cukru pudru
* litr oziębionej wody źródlanej
* łyżka grenadiny (ew. można pominąć)
* kostki lodu z zamrożonymi w nich liśćmi mięty (ew. kostki lodu i świeże liście mięty)
* 2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
1. Do garnka wsypać cukier puder, dodać sok i 300 ml wody.
2. Wymieszać, aż cukier się rozpuści, raz zagotować na silnym ogniu i ochłodzić.
3. Wlać grenadinę i resztę wody, wymieszać, mocno schłodzić.
4. Brzegi szklanek zwilżyć i zanurzyć w cukrze, do środka każdej szklanki włożyć lód z miętą i wlać lemoniadę.
5. Plasterki cytryny naciąć do połowy i zawiesić na szklankach.