MISHKAKI
...czyli szaszłyk po tanzańsku
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* około 1 kg polędwicy wołowej (ale mogą być też piersi kurze) - pokroić w kostkę o boku 2 cm
* 2-3 cm kawałek kłącza imbiru - cieniutko obrać i bardzo drobno posiekać
* 2 ząbki czosnku - zmiażdżyć
* mały, bardzo dojrzały pomidor - obrać i rozetrzeć na miazgę (zamiast pomidora można wziąć łyżkę przecieru, też będzie dobrze)
* pół łyżeczki pasty z tamaryndowca (ciężko o nią w kraju, ale zastąpić ją można łyżką soku z cytryny lub limetki)
* pół łyżeczki curry
* 2 łyżki oliwy lub oleju
* 2 łyżki wody
* sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki oprócz mięsa wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
2. Dodać mięso, znów zamieszać (ale ostrożnie, szczególnie kurczaka), aby pokryło się marynatą, przykryć i odstawić na godzinę. Można również wstawić do lodówki na kilka godzin.
3. Mięso wyjąć z marynaty i nabić na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu ogrodowym lub na ruszcie w piekarniku.
Uwaga:
Kawałki mięsa można oczywiście poprzekładać cząstkami cebuli lub papryki, ale... ale to już nie będzie tak bardzo po tanzańsku.
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* około 1 kg polędwicy wołowej (ale mogą być też piersi kurze) - pokroić w kostkę o boku 2 cm
* 2-3 cm kawałek kłącza imbiru - cieniutko obrać i bardzo drobno posiekać
* 2 ząbki czosnku - zmiażdżyć
* mały, bardzo dojrzały pomidor - obrać i rozetrzeć na miazgę (zamiast pomidora można wziąć łyżkę przecieru, też będzie dobrze)
* pół łyżeczki pasty z tamaryndowca (ciężko o nią w kraju, ale zastąpić ją można łyżką soku z cytryny lub limetki)
* pół łyżeczki curry
* 2 łyżki oliwy lub oleju
* 2 łyżki wody
* sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki oprócz mięsa wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
2. Dodać mięso, znów zamieszać (ale ostrożnie, szczególnie kurczaka), aby pokryło się marynatą, przykryć i odstawić na godzinę. Można również wstawić do lodówki na kilka godzin.
3. Mięso wyjąć z marynaty i nabić na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu ogrodowym lub na ruszcie w piekarniku.
Uwaga:
Kawałki mięsa można oczywiście poprzekładać cząstkami cebuli lub papryki, ale... ale to już nie będzie tak bardzo po tanzańsku.