KAWA PO AFRYKAŃSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* trzy łyżki świeżo zmielonej kawy
* nasiona z dwóch strąków kardamonu
* ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
* ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
Wykonanie A:
1. Wsypać wszystkie składniki do garnka, zalać litrem zimnej wody i doprowadzić do zawrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10-15 minut.
Długość gotowania jest zależna od rodzaju kawy - im grubiej zmielona, tym dłużej należy gotować.
2. Gotową kawę przecedzić do dzbanka i podać zaraz na stół.
Wykonanie B:
1. Zimną wodę wlać do garnka, dodać ziarna kardamonu i zagotować.
2. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
3. Dodać kawę i gotować przez kolejne 5 minut.
4. Wsypać zmielone przyprawy, wymieszać i zestawić z ognia.
5. Po kilkunastu sekundach przecedzić do dzbanka i podać.
Uwaga:
Kawę można przyrządzić na jeden z wyżej podanych sposobów. Najlepiej wypróbować obydwa i zdecydować, który wariant nam bardziej odpowiada.
Jeżeli nie tolerujemy aż tak dużej ilością przypraw, możemy zrezygnować z dodania przypraw mielonych i użyć tylko kardamonu w ziarenkach.
Jeśli przygotowujemy kawę tylko dla osób słodzących, wówczas możemy od razu dodać cukier. Wsypujemy go tyle samo, co kawy i (w zależności od wariantu) dodajemy w tym samym momencie, co kawę.
Kawa z kardamonem uważana jest za afrodyzjak.