MŁODE ZIEMNIAKI NA SZPADKACH
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kilogram małych młodych ziemniaków, porządnie umytych i osuszonych - przekroić w poprzek na połówki
* oliwa lub olej - całkiem dowolny, byle nie sałatkowy
* sól, mielony kminek i świeże masło do podania osobno
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Na cztery szpadki (takie, jak do szaszłyków) nabić połówki ziemniaków i ułożyć je na ruszcie przecięciami do góry. Aby można to było wykonać, należy połówki ziemniaków nabić na szpadki równolegle do przecięć, a nie prostopadle.
3. Powierzchnię przecięć posmarować olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut.
4. Po tym czasie na chwilę zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni.
5. Upieczone ziemniaki podać na szpadkach; osobno podać dodatki.
Uwaga:
Poza sezonem na młode ziemniaki wystarczy kupić drobne ziemniaki, jak najmniejsze - o średnicy ok. 4 cm i nieuszkodzonej skórce.
Przed pieczeniem ziemniaki (jeszcze całe) można zalać wrzątkiem i obgotować przez 5-7 minut. Następnie odcedzić, osuszyć i dalej postępować jak w przepisie.