14.11.06

POLEVKA Z BYLINEK

...czyli zupa ziołowa

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 3-4 garście młodych zielonych listków - powinny się tu znaleźć: koperek, szpinak, liście poziomki i fiołka, bluszczyka, mniszka oraz bazylii (poza sezonem - mieszana zielenina i zioła)
* 1,25 litra bulionu (wołowego, drobiowego lub mieszanego, a nawet ew. z kostki)
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej
* pół pojemnika śmietanki
* 2 żółtka
* sól oraz starta gałka muszkatołowa lub imbir w proszku (co bardziej lubimy) do smaku - w oryginalnym przepisie występuje kwiat muszkatołowy, u nas trudniej dostępny i zapomniany jako przyprawa
* łyżka siekanej naci pietruszki lub szczypiorku - do wyboru
* grzanki (kostka) z bułki podsmażonej na łyżce masła

Wykonanie:

1.Dobrze umyte zioła wrzucić do wrzącego bulionu i gotować przez pięć minut od ponownego zawrzenia.
2. W tym czasie z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, którą odstawić do przestudzenia. Zieleninę wyjąć łyżką cedzakową z wywaru.
3. Częścią wywaru rozprowadzić zasmażkę i dodać do garnka z bulionem. Gotować przez 10 minut na niewielkim ogniu.
4. Zieleninę posiekać (lub zmiksować z dodatkiem części wywaru) i ponownie dodać do zupy.
5. Żółtka rozetrzeć z przyprawami i śmietanką i podprawić nimi zupę. Po tej czynności potrawę już tylko podgrzać. Gdyby się zagotowała, żółtka ścięłyby się w dosyć nieapetyczny sposób - należy więc uważać.
6. Podając, rozlać zupę do miseczek, posypać natką lub szczypiorkiem; osobno podać grzanki, aby nie zdążyły nasiąknąć zupą.

Popularne posty