PASTA WĄTRÓBKOWA DO GRZANEK
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* łyżka masła
* liść laurowy
* dwa goździki
* 25 dag wątróbek drobiowych - oczyścić, pokroić na połówki
* duży ząbek czosnku - nie obierać, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut, wyjąć, obrać
* pół kostki miękkiego masła
* pół łyżeczki soli
* łyżka koniaku lub brandy
* duża szczypta zmielonego ziela angielskiego
* duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzać masło, dodać wątróbki, liść laurowy i goździki. Smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Wątróbki powinny być w środku lekko różowe, lecz nie krwiste.
2. Wątróbki przełożyć do pojemnika miksera (liść i goździki odrzucić), dodać wszystkie pozostałe składniki; zmiksować.
3. Przełożyć pastę do jednego większego lub 6 mniejszych naczyń, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawać do grzanek.
Uwaga:
Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni. Należy tylko zalać ją cienką warstwą roztopionego masła.
Składniki:
* łyżka masła
* liść laurowy
* dwa goździki
* 25 dag wątróbek drobiowych - oczyścić, pokroić na połówki
* duży ząbek czosnku - nie obierać, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut, wyjąć, obrać
* pół kostki miękkiego masła
* pół łyżeczki soli
* łyżka koniaku lub brandy
* duża szczypta zmielonego ziela angielskiego
* duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzać masło, dodać wątróbki, liść laurowy i goździki. Smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Wątróbki powinny być w środku lekko różowe, lecz nie krwiste.
2. Wątróbki przełożyć do pojemnika miksera (liść i goździki odrzucić), dodać wszystkie pozostałe składniki; zmiksować.
3. Przełożyć pastę do jednego większego lub 6 mniejszych naczyń, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawać do grzanek.
Uwaga:
Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni. Należy tylko zalać ją cienką warstwą roztopionego masła.