GUACAMOLE
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 2 dojrzałe awokado - obrać i pokroić w drobną kostkę
* 2 łyżki soku z limonki
* 2 łyżki posiekanych liści kolendry
* 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
* 2 łyżki posiekanego dojrzałego pomidora (bez skórki i pestek, samego miąższu)
* łyżka bardzo dobrej oliwy
* pół łyżeczki ostrego sosu chili
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie, lecz delikatnie wymieszać.
2. Podawać do pieczywa, frytek, chrupek lub grzanek.
Uwaga:
Można wzbogacić guacamole dodając ok. 2-4 łyżek jednego z następujących składników: mięso krewetek lub krabów, wędzony łosoś, dobra jakościowo wędlina czy kukurydza z puszki.
Składniki:
* 2 dojrzałe awokado - obrać i pokroić w drobną kostkę
* 2 łyżki soku z limonki
* 2 łyżki posiekanych liści kolendry
* 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
* 2 łyżki posiekanego dojrzałego pomidora (bez skórki i pestek, samego miąższu)
* łyżka bardzo dobrej oliwy
* pół łyżeczki ostrego sosu chili
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie, lecz delikatnie wymieszać.
2. Podawać do pieczywa, frytek, chrupek lub grzanek.
Uwaga:
Można wzbogacić guacamole dodając ok. 2-4 łyżek jednego z następujących składników: mięso krewetek lub krabów, wędzony łosoś, dobra jakościowo wędlina czy kukurydza z puszki.