27.11.06

POLĘDWICA W KAPUŚCIE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 80 dag wędzonej polędwicy wieprzowej w jednym kawałku (tzw. łososiowej - tylko wędzonej, a nie np. sopockiej)
* 70 dag kiszonej kapusty - posiekać grubo
* 20 dag wędzonej słoniny - pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz i odcedzić skwarki (można później dodać je do domowego smalcu)
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* duże niezbyt kwaśne jabłko - obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwierćplasterki
* duży liść laurowy
* 2 goździki
* 3 jagody jałowca
* cukier (ilość zależy od stopnia ukwaszenia kapusty)
* sól (dosyć ostrożnie)

Wykonanie:

1. Przygotować rondel odpowiedniej wielkości, tzn. taki, do którego zmieści się cała polędwica - bez krojenia na mniejsze części. Tłuszcz rozgrzać, dodać cebulę i smażyć ją, aż się zeszkli.
2. Dołożyć kapustę i zalać 250 ml wrzącej wody. Raz zagotować całość na średnim ogniu, dodać jabłko i przyprawy (z wyjątkiem soli), wymieszać.
3. Polędwicę szybko opłukać pod zimną wodą i ułożyć na kapuście. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 50 minut.
4. Co kilkanaście minut poruszać rondlem, aby potrawa nie przywarła do dna. Przed końcem duszenia sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.
5. Przed podaniem pokroić polędwicę na plastry (ok. 1,5 cm grubości), ułożyć na środku półmiska, a kapustę wokół niej.

Popularne posty