ŚLEDŹ NA SPOSÓB POLSKI
...to danie tak nazywa się w kuchni niemieckiej
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 filety z solonych śledzi (takich z paczki, bez skóry) - osączyć z oleju i - jeśli są duże, przekroić na 2-3 części każdy
* 2 jajka ugotowane na twardo - posiekać
* 4 łyżki posiekanej drobno, mieszanej (w równych częściach) zieleniny: koperku, pietruszki i szczypioru
* 3 łyżki octu winnego
* 2 łyżki oliwy
* szczypta cukru pudru
Wykonanie:
1. Filety lub ich kawałki ułożyć na półmisku. Siekane jajka i zieleninę wymieszać, a następnie pokryć tą mieszanką filety.
2. Ocet, oliwę i cukier wymieszać energicznie w słoiku i polać sosem śledzie. Półmisek przykryć i wstawić do lodówki na kwadrans.
3. Podawać z białym pieczywem i masłem.