28.10.06

RYŻ Z KURKUMĄ

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* torebka (10 dag) ryżu parboiled- ugotować wg przepisu na opakowaniu
* sól do smaku
* łyżka masła
* łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
* łyżeczka kawowa kurkumy

Wykonanie:

1. Ugotowany w osolonej wodzie ryż wsypujemy do miski, dodajemy masło, zieleninę i kurkumę, delikatnie mieszamy dwoma widelcami i zaraz podajemy.

Uwaga:

Zamiast naci pietruszki można dodać koperek, szczypiorek, bazylię lub inne zioła - komponujące się z przyprawami użytymi do dania głównego.

Można całkowicie zrezygnować z zieleniny i użyć tylko kurkumy.

Podając ten rodzaj ryżu do dań o łagodnym smaku, można oprócz kurkumy dodać cayenne w ilości według uznania.

Popularne posty