28.10.06

PORADNIK - BHP przy ostrych papryczkach

Wszędzie, gdzie mamy do czynienia z OSTRYMI PAPRYCZKAMI, powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Czyszcząc i krojąc papryczki uważajmy, aby przypadkiem nie dotknąć dłońmi skóry na szyi czy twarzy, a już bezwzględnie nie zbliżajmy rąk do oczu! Może się to fatalnie skończyć! Tak więc uważajmy na siebie i swoje dzieci czy zwierzątka domowe (lepiej, by w ogóle nie było ich wtedy w kuchni).

Po skończonej pracy, gdy papryczki wylądują w garnku i będą dotykane już tylko łyżką, umyjmy od razu wszystkie narzędzia i naczynia używane do obróbki papryczek. Na koniec porządnie wyszorujmy dłonie ciepłą wodą z mydłem. Uff, niebezpieczeństwo zażegnane... i to by było na tyle dzisiejszego wykładu z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy.

Popularne posty