13.11.06

SAŁATA PO CZESKU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 młode sałaty tzw. masłowe - wiosną jeszcze nie związane w główki, a w innych porach roku - jedną lub dwie (zależy na ile oceniamy apetyt biesiadników) niewielkie główki sałaty
* łyżka cukru pudru
* 4 łyżki słabego jasnego octu winnego
* łyżka gotowanej wody
* 4 łyżki oliwy (w oryginalnym przepisie jest olej, ale z oliwą będzie smaczniej)
* dwa jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plasterki
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Sałaty umyć i osączyć (bardzo porządnie) z wody. Poszarpać listki na małe kawałeczki lub pokroić je w kwadraty o boku ok. 2 cm. Włożyć sałatę do miski.
2. Do małego słoika z nakrętką wsypać cukier i wlać wodę, a następnie zakręcić i potrząsać, aż cukier się rozpuści. Dodać ocet i połowę oliwy oraz przyprawy. Jeszcze raz wstrząsnąć.
3. Sosem polać sałatę, delikatnie wymieszać (najlepiej sztućcami do sałat), a następnie na wierzchu ułożyć plasterki jajek.
4. Jajka lekko oprószyć solą i białym pieprzem i skropić całość resztą oliwy.

Popularne posty