SAŁATKA WRZEŚNIOWA W DWÓCH SMAKACH
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 2 niezbyt miękkie, aromatyczne gruszki - obrać, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny
* 6 śliwek węgierek - pozbawić pestek, pokroić w paski
* 6 orzechów włoskich - obrać z łupin i gorzkiej skórki, pokroić grubo
Sos pikantny:
* łyżka oliwy
* łyżeczka soku z cytryny
* kilka kropli octu balsamicznego
* szczypta soli i biały pieprz do smaku
Sos słodki:
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki śmietanki
* łyżeczka soku cytrynowego
* szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1. Składniki sałatki włożyć do miski.
2. Składniki wybranego sosu wymieszać dokładnie i polać sałatkę.
3a. Sałatkę w wersji pikantnej przyrządzić na pół godziny przed podaniem i oziębić w lodówce.
3b. Sałatkę w wersji słodkiej przyrządzić przed samym podaniem.